četrtek, 10. januar 2013

Kvinoja z zelenjavo

Kvinoja je starodavno žito, ki so ga inki gojili že pred 3000 leti. Uspeva na visoki nadmorski višini in kjer ostala žita ne uspevajo, tako da je tudi zelo primerna za ekološko pridelavo. Uporabimo jo lahko namesto riža, jo dodajamo enolončnicam, kot moko h kruhu, v peciva, piškote, palačinke, super paše tudi v sadne solate. 

Deluje izjemno krepilno, vsebuje razmerje osmih esencialnih aminokislin, veliko več kalcija, fosforja in železa kot ga vsebuje pšenica in manj ogljikovih hidratov kot ostala žita. Vsebuje tudi vitamin E, B6, riboflavin, niacin, tiamin, folno kislino in minerale kot je kalcij, železo, mangan, magnezij, baker, kalij in cink. Nima glutena.

V glavnem samo veselje :)

Ponujam en recept. Dejstvo je, da lahko vanjo od zelenjeve zmešaš kar želiš. Ne paše pa v mleko ali k sladkim stvarem. Razen ohlajena v sadno solato. Recimo super je s hruško.


Za 2 osebi:
lonček kvinoje
1 čebulo
1 korenček
1 manjšo konzervo graha
1 vložen posušen paradižnik
Sol, kajenski poper, peteršilj

Kvinojo speremo pod tekočo vodo in jo damo kuhat v vrelo osoljeno vodo. En lonček kvinoje, potrebuje dva lončka in pol vode. Kuhamo 15 do 20 minut.
Posebej v posodi na kokosovem olju ali ghee-ju popražimo čebulo, dodamo nariban korenček in grah. Rahlo podušimo. Dodamo na drobno narezane posušene paradižnike, kuhano kvinojo ter vse skupaj prelijemo z paradižnikovo mezgo.
Začinimo po okusu s soljo, kajenskim poprom in peteršiljem.




Ni komentarjev:

Objavite komentar